vitensenter.no

mandag 31. august 2009

Konferanse om nasjonal satsing på vitensentre

Sted: Konferansesalen, Ingeniørenes Hus, Oslo
Starter: 11.11.2009 10:00 CET
Avsluttes: 11.11.2009 15:00 CET

Vitensenterprogrammet avslutter sin andre programperiode ved utgangen av 2009. I den anledning inviterer Forskningsrådet i samarbeid med ABM-utvikling til en dagskonferanse i Ingeniørenes hus onsdag 11. november kl. 10-15.

Formålet med konferansen er å vise hva som hittil er oppnådd i arbeidet med å utvikle regionale vitensentre, og hvor vi står i en internasjonal sammenlikning. Konferansen vil også presentere noen eksempler på læringsprosesser og kunnskapsformidling hentet fra vitensentrenes hverdag, samt gi en oversikt over hva vi generelt vet om vitensentrenes betydning for dannelse, faglig formidling og rekruttering.

Konferansen retter seg mot alle som er interesserte i regionale vitensentre som tiltak, i hva som er kommet ut av satsingen så langt og i interaktiv formidling. Målgruppen omfatter museums- og skolemyndigheter, politikere og økonomiske støttespillere, regionale myndigheter, fagfolk som arbeider med interaktiv formidling og kunnskapsformidlere generelt.

Utvikling av regionale vitensentre er et sentralt tiltak i Regjeringens handlingsplan for å øke interessen for realfag blant barn og unge. Vitensentrene setter realfagene inn i en bredere historisk, kulturell og sosial sammenheng. De er bygget opp som interaktive «hands on»-sentre, hvor de besøkende selv må engasjere seg for å lære. Denne satsingen bidrar også til framvekst av fagmiljø med kompetanse innen interaktiv formidling til nytte for hele museumssektoren.

Mer informasjon om Vitensenterprogrammet og foreløpig program.

Deltagelse er gratis og påmelding til dagskonferansen gjøres her.

Siste frist for påmelding er lørdag 31. oktober. Antall deltagere er begrenset til 100 personer.


Et vitensenter er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi. De besøkende lærer ved å eksperimentere selv (interaktiv formidling). Barn og voksne får utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse, kultur og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre.

Vitensenterprogrammet i Forskningsrådet

  • ble igangsatt i 2003 etter oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

  • har til oppgave å utvikle regionale vitensentre.

  • forvalter Statens driftsstøtte til sju sentre (19,3 mill. kr. i 2009).